I august 2021 fra den 20. til 26. august tog vi en tur til Gotland. Vi havde ikke været på Gotland tidligere, så det var helt nyt land for os begge. Gotland er et spændende sted at besøge. Naturmæssigt er øen meget varieret og indeholder i tillæg til naturens herligheder, desuden en spændende historie og kultur at dykke ned i.
Fredag den 20. august 2021
Afgang fra Rønne klokken 14:30 med Express 1. Herefter et par timers kørsel til Karlskrona, hvor vi overnatter. Kommer man fra Bornholm er man desværre nødt til at tage en overnatning undervejs. Selv med den tidlige morgenfærge fra Rønne, kan man ikke nå færgen der afgår klokken 11:30 i Oscarshamn.
Overnatning i Karlskrona på Lyckåhem Lågprishotell och Vandrarhem.
Lørdag den 21. august
Afgang fra Karlskrona Vandrerhjem med kurs mod færgen til Visby i Oscarshamn klokken 11:30.
Ankomst Visby kl. 14:40
Efter indkvartering på Hotel Slidebaden (rum 17) tog vi ud for at kigge på fugle.
Vi valgte at køre til Asunden, en mindre ø øst for Slide. Det tager ca. ca. 10-15 min i bil.
Fin tur ud til øen med noget hullede grusveje på det sidste stykke.
Asunden har flade strandenge på den vestre side og en højere side mod øst, med klipper, stenkyst og nogle imponerende rauker.
Fugle: Splitterne, Fjordterne, Hættemåge, Lille Kobbersneppe, Hvid Vipstjert, Gråand
Aftensmad på bænk ved lille vig (Bogevik – 57.6956, 18.7997) syd for Slite.
Fugle: Toppet Lappedykker, Blishøne, Troldand, Hættemåge, Gråand
Dag 3 – søndag den 22. august
Tidligt op klokken 06:00. Morgenmad på SliteBaden kl. 07:30 – 08:00.
Herefter afsted mod syd. Vi sætter kursen mod Rivet på den sydligste spids af Gotland.
Undervejs stop i Burgsviken, (fugletårn vest for Fide 57.0783, 18.2996) hvor der er mange fugle:
Fugle: Gråand, Troldænder, grågæs, en enkelt Odinshane, mange tinksmede, et par kobbersnepper, Sortklire, Ravn
Dernæst stop på Lars Jonsson’s museeum i Vamlingbo præstegård (56.9692, 18.2293). Fint museum med mange smukke billeder, men også skulpturer af andre “fugle/dyre kunstnere”. Vi købte en litografi af Lars Johnsson – “Liten blir stor” – Strandskade med dununge.
Videre sydpå til Rivet, som er det sydligste punkt på Gotland.
Kort gåtur fra Rivets p-plads til vandrerhjemmet.
Fugle: Kongeørn (tre), Hvid Vipstjert, Klippedue, Ringdue, Musvåge, Stenpikker, mange Røde Glenter der svævede på termikken.
Videre til Flisviken, hvor vi parkerede ved vejen og gik ned til “Livredningen”, hvor der er udsyn både til den vestre og den østre del af vigen.
Fugle: Almindelig Ryle, Lille Kobbersneppe, Krumnæbbet Ryle, Mudderklire, Sortklire, Vandrefalk hun der jagede ryler langs kysten, Gravand, Skarv, Kongeørn
Stockviken og Faludden. Vi kørte først forkert (for langt) og kom helt ud for enden af Faludden (radarstation). Her var der mange trækkende Hvid Vipstjert, Bynkefugle og masser af Rødrygget Tornskade (ungfugle). Vi kørte tilbage for at finde vejen til Stockviken – det lykkedes og vi fandt frem til fugletårnet.
En kort spadseretur fra parkeringen ud til fugletårnet henover et område fyldt med køer.
Køerne var nygerrige og synes at de skulle passere netop som vi kom. Så vi sigsaggede udenom.
Fra fugletårnet kunne vi se en del fugle i den indre del af Stockviken.
Fantastisk oplevelse: Havørn (1) fanger en stor fisk i søen, næsten for stor til at den kan løfte den. Havørn (2) slutter sig til Havnørn 1. De lander begge med fisken i sivene. Seks! unge Kongeørne forsøger nu at få del i festen og lander i sivene sammen med de to havørne. Man kan se vinger og hoveder og en del tumult i sivene. Efter et stykke tid forlader havørnene festen og sætter sig på sten i vandet. Det gør kongeørnene efterhånden også
Fugle: Havørn, Kongeørn, Klyde, Almindelig Ryle, Hættemåge, Stormmåge, Sølvmåge, Rørhøg, Sølvhejre (8), Fiskehejre
Dag 4 – mandag den 23. august
Fårø fra morgenstunden. Vi kører direkte til Langhammer for at se de imponerende Rauker.
Gåtur (et par timer) langs kysten mod sydvest og Langhammarsviken og retur til parkeringspladsen ved Langhammer via vejen. På stranden var der fantastisk mange flade rundede sten – lige noget for Ea, My og Noah at male på. Desuden en masse spændende sten med fossiler.
Fugle: To flotte gamle havørne siddende på stendyngerne spejdende ud over Østersøen. Rovterne, Sandløber, Alm. Ryle, Islandsk Ryle, Klyde, Hættemåger, Grønsisken, Sildemåge, der fangede fladfisk
Indkøb til frokost i ICA og herfra videre til Lickershamn, hvor vi spiser frokost (blæsende). Herefter en tur op til Jungfrun (Gotlands største Rauke) og Stuklint. Retur til havnen gennem skoven.
Dagen ender med tur til Lausvik, hvor vi besøger de to fugletårne. I det østre tårn er der ikke meget at se. Vandet bliver af blæsten fra nordøst presset ind i vigen, så der er kun få vadefugle, ænder og gæs. Når der er mindre vand i vigen dukker der en lang barriere frem som tiltrækker mange vadefugle. Det oplevede vi desværre ikke.
I det vestre tårn er der lidt flere fugle, men lyset var ved at være ringe. En vendehals på sten ved parkeringen til det østre tårn.
Fugle: Viber (stående på sten i vandet), Krikænder (ungfugle), Fiskehejrer (mange ca. 20-25 stk), Gråænder, mange måger der fiskede ved brændingen ved barrieren i vigen (den skulle ellers være helt fyldt med vadefugle mm, hvis ikke der havde været så meget vand i vigen)
Retur til fish’n chips på hotellet
Dag 5 – tirsdag den 24. august
I dag går turen mod Kovik, Burgsviken og Stockviken.
På vej sydover fik vi set 70-100 Hjejler på mark nær Roma, en overflyvende Sortspætte og en Skovskade ved skovområde mellem Roma og Kovik.
Ved Kovik, der iøvrigt er et fint sted med lille fiskerimuseum, fin udsigt til Lille og Store Karlsø mm, var der ret få fugle. Vandstanden var forholdsvis høj, så ikke mange vadere her.
Fugle: Temminksryle 2, Gråand 20, Landsvale 10, Rødben hørt, Skarv 20, Fiskehejre 11, Stenpikker 1, Hættemåge, Stor Præstekrave 10, Stenpikker 1. Sølvhejre 3 (ved færge til Store/Lille Karlsø).
Ved Burgsvik var der også ret meget vand i vigen. Masser af ænder og gæs men tyndt med vadefugle.
Fugle: Troldand 500, Toppet Lappedykker 40, Gråstrubet Lappedykker 5, Toppet skallesluger ?, Grågås 300 (minimum), Gråand 100,
Gråkrage 2, Knopsvane 28, Fiskehejre 10, Rødben hørt, mange fiskende Hættemåger.
Vi satsede nu på at Stockviken kunne blive en ligeså stor success som om søndagen. I dag havde vi tårnet for os selv, og benyttede denne gang anden sal, hvor der er fint kig til alle hjørner af lokaliteten.
Fugle: Fiskehejre 22 (minimum), Sølvhejre 23, Trane 16, Stær 100+, Vandrefalk 1, Rødben 16+, Hvidklire 1, Rødrygget Tornskade 3, Havørn 2, Lærkefalk 1 (ihærdigt fouragerende), Gråstrubede lappedykkere 4, Ravn samt mange Hættemåger.
En tur til apoteket i Hemse, hvor der var lang kø med omfattende Coronaforanstaltninger (meget få personer på apoteket ad gangen, vente udenfor, personale med visir, mundbind, skærme mm)
Nær Roma på vejen hjem til Slite fik vi en overflyvende Havørn.
Da vi kom til Slitebaden, var restaurenten lukket på grund af sygdom. Så var gode råd dyre – vi gik derfor i ICA og fouragerede.
Det blev således til ostemadder og tomat og agurk.
Dag 6 – onsdag den 25. august
Onsdagen startede med kraftigt regnvejr, hvor vi kørte mod Hall og Hallshuk (Else havde læst en bog fra Gotland, hvor en af personerne omtaler egnen omkring Hall som meget øde – så det måtte vi se!). Herfra fortsatte vi mod Visby – stadig i regnvejr.
I Visby kørte vi igennem den gamle by (indenfor ringmuren) fra nord og parkerede ved sydsiden (parkering ved Krudttårnet)
Vi besøgte Gotlands museum, hvor der var meget at se om Gotlands geologi og historie. Et spændende besøg.
Herefter slentren rundt i Visby i det gamle kvarter omkring Stora Torg og domkirkeruinen.
Efter besøget i Visby kørte vi til Höga Klint, hvor vi spiste frokost. Her var kun nogle enkelte måger og Skarv på klinterne.
Til gengæld en flot udsigt til Visby og Østersøen.
Kaffe og (dyr!!) kage på Stenungs Bageri syd for Visby, inden vi igen kørte nordpå mod Slite.
På vejen hjem (ca. 18:00 -18:30) gjorde vi et kort stop ved Landträskdammen – en fuglesø med omkringliggende mose med siv og rør. Området forekommer noget tilgroet, med et forholdsvis lille vandspejl.
Fugle: Ringdue OF 6, Sangsvane 2 ad 1 juv, Rødben (hørt), Bjergand 1, Krikand 8, Gråand 6, Trane 2 ad og 1 juv, Svaleklire 2, Hættemåge.
Fugle i øvrigt: Bogfinke, Gråspurve, Allike, Råger, Skovskade, Husskade, Musvit, Hvid Vipstjert, Gråkrage
Dag 7 – torsdag den 26. august
Tidligt op idag (klokken 04:45), hvor vi skal rejse fra Gotland, hjem til vores egen lille ø.
Det eneste fuglested i dag var et stop ved Torhamns Udde sydøst for Karlskrona. Det var til gengæld en rigtig god oplevelse. En varieret natur med ene og slåen krat med enkelte træer og afgræssede strandenge med mange køer og får.
Fugle var der rigtig mange af, både småfugle, vadere, andefugle, skarver mm.
Fugle: Knopsvane 100+, Grågås 100+, Gråand 100+, Krikand 50, Knarand 10 (ca.), Skarv 50+, Stor Præstekrave 100+, Almindelig Ryle 40+, Hvidklire 8, Brushane 2 (men nok flere), Kærløber 3, Gul Vipstjert 4 (mindst), Hvid Vipstjert 100+, Stenpikker 30+, Spurvehøg 2(3), Hættemåger, Sølvmåge, Svarbag, Fiskehejre 1, Ederfugl ?, Toppet Skallesluger 3, Toppet Lappedykker ?, Ringdue, Rødhals, Gærdesmutte, Musvit, Landsvale, Torn(Gærde-)sanger, Husskade, Gråkrage, Allike, Skovskade (3 – på Gotland på vej til Visby), Ravn (hørt), Stær 200+